27.06.22

Roskilde Ungdomsskole på vild cykeltur hele vejen til Paris

Seks timer på en cykel hver dag i to uger i al slags vejr. Kan man kalde det at holde ferie?

Ja, lyder det prompte fra 16-årige Mads Jensen fra Roskilde. Han og ni jævnaldrende kammerater fra Roskilde Ungdomsskole i aldersgruppen 13 til 16 år tog lørdag den 25. juni det første af mange pedaltråd på et udfordrende eventyr i form af en 14 dage lang cykeltur fra Stændertorvet i Roskilde til Paris i Frankrig.

- Det er ferie for mig. Jeg synes det er sjovt at cykle, og jeg føler mig hjemme på en cykel. På den måde er det meget fedt, siger Mads.

Det er en rejse på omkring 1.400 kilometer inspireret af, at verdens største cykelløb, Tour de France, besøger netop Roskilde i dette års udgave.

- Vi er SÅ klar, fastslog Lasse Preisler inden afgangen fra Roskilde. Han er en af de tre ledere, der kører med på cykelturen til Paris.

Lang forberedelse til turen

Han fortæller, at rejsen begyndte allerede i efteråret 2021, hvor eleverne på Roskilde Ungdomsskole fik tilbuddet om at kunne melde sig til cykelturen. Og alle kunne være med uden yderligere forudsætninger, hvis de bare var klar til at lægge den nødvendige indsats frem til afgangen fra Stændertorvet.

  • Vi har trænet hver uge siden jul med dem, der meldte sig. Vi trænede på spinning-cykler i de kolde måneder, og vi har også løbetrænet. Vi har desuden kørt fem lange ture op til 120 kilometer, fortæller Lasse Preisler om forberedelserne til ungdomsskolens egen lille Tour de France.

Selve turen strækker sig over to uger, hvor gruppen kører to gange seks dage med en dobbeltovernatning i midten. Og en cykeldag vil typisk være bygget op med fire gange halvanden times cykling afbrudt af korte pauser og en frokost.

Vi er fremme ved dagens mål om eftermiddagen. Det vil typisk være en campingplads, hvor vi overnatter i små hytter eller telt. Vi har en havegrill med i følgebilen, for vi skal selv lave mad undervejs. Det er i hvert fald planen, at vi laver maden selv, men det kan da være, at der bliver plads til en enkelt pizza på vejen, lyder det fra Lasse Preisler med et smil.

Går glip af Touren i Roskilde

16-årige Mads Jensen så inden afgang frem til at være på cyklen dagligt. Han har dyrket mountainbike både i klub og på ungdomsskolen, men en cykeltur på 15 dage i træk er noget helt nyt.

- Det har jeg ikke prøvet før. Jeg tænker, at jeg nok kommer i god form. Det bliver fedt at få nogle kilometer i benene, griner Mads, der har nydt hele optakten til turen.

- Det har ikke været så fysisk hårdt, for jeg har jo cyklet før. Det har været fint nok, og det har været meget sjovt at ligge i gruppe og lære at køre sammen på den måde og give hinanden læ.

Der er dog én ting, som de cykelglade ungdomsskole-gutter og deres ledere synes er lidt ærgerligt. For når verdens største cykelløb, Tour de France, besøger Danmark i tre dage – og endda deres hjemby – Roskilde – 2. juli, er Roskilde Ungdomsskoles cykelteam at finde på en landevej et sted omkring den belgisk-franske grænse.

- Vi er rigtigt kede af, at vi ikke er med til Tour-starten i Roskilde. Det er desværre prisen. Men med en lille krølle på vores tur, når vi kommer ind i Frankrig, krydser vi faktisk Tour-ruten. Så vi når at være i en af målbyerne i Frankrig. Så vi får alligevel lidt Tour, og det glæder vi os til, siger Lasse Preisler.

En kæmpe udvikling i gruppen

Roskilde Ungdomsskole ankommer planmæssigt til den franske hovedstad fredag den 8. juli om eftermiddagen.

- Og så kører vi hjem lørdag aften. Nogle af eleverne bliver hentet af deres forældre og kører videre på ferie. Vi andre tager bilen hjem, fastslår Lasse Preisler med et grin.

Ungdomsskolelederen er imponeret over alle de unge fyre i Roskilde Ungdomsskoles blå cykelteam.

- Det er bare nogle særlige unger. De satte sig et mål, og så har de arbejdet sig fremad mod det og får en fantastisk oplevelse ud af det. Det er noget, de kommer til at huske i mange år, siger han og tilføjer:

- Jeg kan mærke en kæmpe udvikling i gruppen, der har lært hinanden at kende. Og nu hvor vi har kørt sammen længe, mærker jeg meget mere tryghed og sikkerhed. De kender hinandens niveau, og man er opmærksom på hinanden. Nå vi kommer frem til Paris, kan de her drenge en hel masse ting og vokser så meget på sådan en tur.

Roskilde Ungdomsskoles Tour til France-hold

Elev-holdet:
Birk Lind Christensen
David Stoffersen Hjortnæs
Mads Stæhr Jensen
Victor Egelykke Jørgensen
Emil Bjerre Kanstrup
William Skovgaard Lyseen
Noah Plambøck Michelsen
Theis Pedersen
Noah Lykke Valcke
George William Watkins

Ledere:
Asmus Howardsen
Lotte Hedelund Madsen
Lasse Holten Preisler